HYRI- yhteistyö, uhka vai mahdollisuus
14.2.2025
Puheenjohtajan mielipidekirjoitus Aamupostissa 13.2.2025
Suomen jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunta päätti tiistain kokouksessaan esittää liiton hallitukselle uudeksi jäsenseuraksi Ice Force Helsingin. Seura on uusin yhteistyöseura jääkiekkoliitossa. Seuran perusta on Itä-Helsingin kiekon ja REDSin maaliskuussa 2024 alkaneessa yhteistyössä, jolloin seurat sopivat yhdistävänsä toimintansa.
Toimintojen yhdistäminen, etenkin kilpaikäluokissa ei ole tavatonta. Pelkästään SJL:n eteläisellä alueella vastaavia ovat Kiekko-Espoo (Blues, EKS ja EPS), KJT (Shakers, Haukat ja TuusKi)/KJT-Haukat, HAKI (LoKV, NuPS), Warriors (Hunters, Wolf), Kiekko-Vantaa juniorit (Ki-Va, EVU) ja HYRI (Kiekko-Nikkarit, Jää-Ahmat). Muita yhteistyön muotoja ovat yhteistyöjoukkueet yhdessä tai useammassa ikäluokassa esimerkiksi JoVi (Jokerit, Viikingit). Seurojen yhdistäminen ja seurayhteisöt eivät ole ainoastaan pienten seurojen etuoikeus. Kiekko-Espoon synnyssä kolmen seuran toimintojen yhdistäminen loi suomen suurimman jääkiekkoseuran. Samoin Junior Pelicans (Kiekko-Reipas, Pelicans 2000, HeKi, Kanavan Pallo, Nastolan Kiekko ja Vesikansan Kiekko) jossa yhdistäminen loi suomen toiseksi suurimman seuran.
Kaikkien näiden yhdistymisten taustalla on huoli pelaajien riittävyydestä ja seuran mahdollisuudesta tarjota oman tasoista harrastamista yläkoulun jälkeiselle ajalle. Vaikka keskustelu ja uutisointi on kilpa- ja huippukiekko sekä tulospainotteista, seurojen elinvoimaisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää mahdollistaa harrastamisen polku kiekkokoulusta aikuisiän kiekkoiluun asti. HYRI ei siis ole olemassa vain kilpakiekkoa tai "huippuja" varten.
Kiekko-Nikkareiden ja Jää-Ahmojen yhteistyöseura HYRI on viime aikoina ollut julkisuudessa. On puhuttu riidoista ja erimielisyyksistä seurojen ja henkilöiden kesken. Aina kun jokin asia ylittää uutiskynnyksen, taustalla on ainakin vähän asiaakin. Tosin asianomaisilla on aika vähän ollut mahdollisuutta vaikuttaa keskustelujen ja julkaisujen sisältöihin. Joskus toivoisi, että peleistä ja muusta hyvästä toiminnasta kirjoitettaisiin yhtä intohimoisesti
HYRI on toiminut nyt 10- vuotta, josta rekisteröitynä yhdistyksenä neljä vuotta. Matkaan on mahtunut menestystä sekä vaikeampia hetkiä. Ensimmäiset seitsemän vuotta olivat kasvun aikaa. HYRI- yhteisö kasvoi eteläisen alueen kolmen suurimman seuran joukkoon. Menestystä tuli, saavutettiin huikeita sarjapaikkoja ja ehkä odotukset nousivat liiankin korkeiksi, pettymyksiäkin tuli. Kohtasiko meitäkin avioliiton yhteydessä tunnistettu seitsemän vuoden kriisi, "yhdessä on oltu jo tarpeeksi kauan kaivataksemme itsenäisiä vuosia, mutta samalla pohditaan sitä, mitä annettavaa tulevaisuudella on yhteistyösuhteelle."
Kestävän pohjan rakentaminen ei tapahdu muutamassa vuodessa vaan yhteistyöhön ja menestykseen pitää kasvaa, tehdä töitä. Ehkä suurten odotusten takia viimeiset kolme kautta ovat olleet hieman vaikeampia ja moni pelaaja on lähtenyt hakemaan menestystä muista lähialueen seuroista.
Kirjoittaja on toiminut 30 vuoden ajan Kiekko-Nikkareiden eri tehtävissä, Jääkiekkoliiton eteläisen alueen hallituksessa, puheenjohtajistossa ja erilaisissa valiokunnissa sekä jääkiekkoliiton liittovaltuustossa ja eri valiokunnissa. Tältä näköalapaikalta on ollut ja on edelleen hyvä mahdollisuus tutustua eri yhteistyömalleihin ja niiden toimivuuteen. Voin hyvillä mielin vakuuttaa, ettei HYRI- yhteisössä ole näiden vuosien aikana esiintynyt mitään poikkeuksellista, jota ei ole esiintynyt jossain muualla. Asiat on aina saatu keskustelemalla sovitettua. Joskus vähän pidemmän kaavan kautta mutta kuitenkin.
Tälläkin kertaa yli nelituntisen kokouksen päätteeksi yhteisesti todettiin, että se tärkein asia, jonka vuoksi HYRI on perustettu ja yhteistyötä tehdään – Pelaajapolun turvaaminen, pelaajan mahdollisuus harrastaa omalla tasollaan ja omalla intensiteetillään, on erilaisten näkemysten selvittämisen ja yhteistyön jatkamisen arvoista.
Yhteistyössä on aina kaksi tai useampia osapuolia, jotka tekevät yhteisiä ponnisteluja tavoitteiden saavuttamiseksi. Ilman vuorovaikutusta, kommunikaatiota ja luottamusta sekä yhteistä päämäärää yhteistyön tekeminen on melko haastavaa. Kaikissa edellä mainituissa asioissa meillä on parantamista, käsi on helppo nostaa ylös. Helpointa olisikin ollut lyödä raksi yhteistyön ylle ja jatkaa matkaa omillaan ilman yhteistyötä. Miksi edes yrittää? Miksi “painia” ja “vääntää” ongelmien kanssa, kun voisi heittää koko HYRI “romukoppaan”? Miksi antaa uusi mahdollisuus yhteistyölle.
Vuosien ajan HYRI on seurana tarjonnut lapsille ja nuorille, joista osa on jo nyt aikuisia, mahdollisuuden harrastaa jääkiekkoa aina kilpailullisesta toiminnasta puhtaaseen harrastetoimintaan. Ilman HYRI:ä kaiken tämän tuottaminen olisi ollut yksittäiselle seuralle haastava tehtävä, jopa mahdoton. Ja sitä se tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Ikäluokkien pieneneminen ja syntyvyyden väheneminen ei luo uusien pelaajien rekrytoinnille kovin antoisaa pohjaa, joten meidän tulee pitää entistä parempaa huolta kaikista meidän pelaajistamme.
Uskon, että me jääkiekossa emme painia näiden haasteiden kanssa yksin. Jääkiekossa olemme etujoukoissa yhteistyösuhteiden rakentamisessa ja toteuttamisessa. Uskon myös, että moni muu laji ja seura meidänkin alueella pohtii parhaillaan löytyisikö yhteistyökumppania, jonka kanssa saisi toimintaan lisää volyymia ja laatua.
Mikään ei ole ilmaista, onnistuminen vaatii työtä ja uhrauksia. Yhteistyölle on tarvetta nyt ja myös tulevaisuudessa...
Takaisin otsikkoon. Itse näen, että yhteistyö on aina mahdollisuus ei uhka. Annetaan siis yhteistyölle mahdollisuus ja ponnistellaan sen eteen.
Juha Leppänen
Kiekko-Nikkarit ry, puheenjohtaja